Terassin laittaminen

Tässä omat pikavinkit uuden terassin laittamiseen, kun nyt tuli sellainen tehtyä. Hyvin onnistui itse, lopputuloksena n. 12m2 terassi, johon tehtiin perustuksetkin alusta alkaen. Aikaa kului semmoiset 2,5 kokonaista päivää kahteen pekkaan.

Tärkein työvaihe tässäkin hommassa on pohjatyöt. Eli alkuun kunnolla vaan ensin risut sun muut pois. Tämän jälkeen maanpinnan kaivuu semmoiseen arviolta 25-30 cm toivottua terassin pintaa syvemmälle.

Tämän jälkeen homma onkin aika simppeliä:

  1. Mahdolliset salaojat, etenkin jos terassi kiertää talon reunaa niin ihan mahdoton on jälkikäteen alkaa näitä tehdä
  2. Kaiva harkoille kuopat maahan. Jätä noin 5cm varaa laittaa soraa kuopan pohjille.
  3. Laita maansuojakangas koko terassin alalle ja mielellään jopa yli. Sitä on helpompi karsia myöhemmin pois kuin lisätä.
  4. Sorat maansuojakankaan päälle. Vähintään 1-2cm kerros ja isoa 3-5mm kiveä. Harkkokohtiin mielellään se 5cm, että kehtaa vähän routiakin.
  5. Harkot maahan ja mittaus vatupassilla, että ovat linjassa
  6. Terassin runko esimerkiksi painekyllästetystä kakkosnelosesta. Rungon voi pultata toisiinsa kiinni haponkestävillä kulmaraudoilla ja ruuveilla
  7. Laudat mittaan sirkkelillä ja kiinni runkoon ruuvivääntimellä. Jotta välyksistä tulee yhtenäiset, voi välit mitata vaikka laittamalla timpurin kynän väliin.
  8. Otsalaudat kiinni, niin ei näytä halvalta sivustakaan katsottuna

Koko projekti on helppo tehdä, mutta rahaa menee yllättävän paljon. Meille tuli leveästä lehtikuusesta kaikki päällys- ja otsalaudat. Kaikkiaan hinta tälle projektille oli noin 1200 euroa, eli kannattaa varautua roimaan rahan menoon, vaikka itse tekisikin. Sinänsä hyvä, että tuli kalliimpi yksittäinen projekti tehtyä myös, niin saatiin laitettua luottokorttivelat ja muutama muu remonttiin liittyvä maksu samaan remppalainaan. Eli vaikka maksoi, niin loppujenlopuksi taidettiin säästää sillä, että tuli nyt kuitattua luottokortit nollille.